YÜRÜTMENİN DURDURULMASI NEDİR?
Yürütmenin durdurulması, hukuka aykırı olduğu düşünülen, kedisine karşı iptal davası açılan ve dava sonunda iptali dahi gündeme gelebilecek olan bir işlemin uygulanmasına devam edilmesi halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar ortaya çıkmaması için başvurulan bir hukuk müessesidir. Yürütmenin durdurulması kararı ile hukuka aykırılık sebebi ile iptal davasına konu edilen idari işlem hakkında yetkili yargı yerinin dava konusu idari işlemi geçici olarak durdurur.
İYUK m.27 uyarınca, idari işleme karşı, idare mahkemelerinde iptal davası açılması idari işlemin yürütülmesini durdurmaz. Bu durumda, bir idari işlem, idare mahkemesi tarafından iptal edilinceye kadar hüküm ve sonuçlarını doğurmaya devam edecektir
Yürütmeyi Durdurmanın Koşulları Nelerdir?
İdari yargılamada yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için şu şartların gerçekleşmiş olması gerekir:
1)İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması
2)Telafisi güç veya imkânsız zararların doğurması
İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve
İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekir.
Davalı idarenin savunmasının alınması gerekir veya savunma süresinin geçmesi gerekir. Ancak uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemler hakkında yürütmeyi durdurma kararı idarenin savunması alınmadan verilebilir. (Ancak kamu görevlileri hakkında tesis edilen arama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz.)
Yürütmenin durdurulması kararı teminat alınarak verilir. Ancak durumun gereklerine göre teminat aranmayabilir.
Yürütmeyi durdurma kararı gerekçeli olarak verilmektedir. Gerekçede ise idari işlemin hangi gerekçelerle açıkça hukuka aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkansız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur.
Yürütmeyi Durdurma Kararlarına Karşı İtiraz
Yürütmeyi durdurma kararlarına karşı itiraz edilmesi mümkündür. Ancak ,ivedi yargılama usulünün uygulandığı haller (İYUK m.20/A) ve MEB ile ÖSYM tarafından yapılan merkezi ve ortak sınavlar, bu sınavlara ilişkin iş ve işlemler ile sınav sonuçları hakkında açılacak davalarda (İYUK m.20/B) yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilecek kararlara itiraz edilemeyeceği İdari Yargılama Usulü Kanununda ifade edilmiştir.
Yürütmenin durdurulması talepleri hakkında verilen kararlar; Danıştay dava dairelerince verilmişse konusuna göre İDDK veya Vergi Dava Daireleri Kurullarına, Bölge İdare Mahkemesi kararlarına karşı en yakın Bölge İdare Mahkemesine, idare ve vergi mahkemeleri ile tek hâkim tarafından verilen kararlara karşı bölge idare mahkemesine, çalışmaya ara verme süresi içinde ise idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararlara nöbetçi mahkemeye veya , kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere itiraz edilebilir. İtiraz edilen merciler, dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir (İYUK m.27/7).
Yürütmeyi Durdurma Kararlarının Uygulanması
İYUK m.27’de düzenlenen yürütmenin durdurulması kararı bir yargı kararı olduğu için iptal kararlarında olduğu gibi, İdare tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yürütmeyi durdurma kararının icabına göre işlem tesis etmek zorundadır.
Yorumlar
Yorum Gönder